English Nederlands Deutsch

facebook


Cultuur

 

Snuif de cultuur van de Katharen op in de Pyreneeën en Zuid-Frankrijk. Bekijk de oude ruines van de burchten en kastelen. Ontdek de middeleeuwse architectuur, leer meer over de kruisvaarders en de inquisitie.

 

De Katharen

Sinds de 12e eeuw drukt de geschiedenis van de Katharen (ook wel ketters genoemd) een belangrijke stempel op het gebied. De ideeën van de katharen botsten met die van de katholieke kerk. De pogingen van de paus om de katharen te bekeren, liepen op niets uit. Dat leidde begin 13e eeuw tot zeer bloedige kruistochten en de inquisitie tegen de katharen. De massaslachting in Montségur in 1244, waarbij 225 katharen op de brandstapel de dood vonden, is daar een voorbeeld van.Later hield men alleen nog in Montaillou en omgeving vast aan het kathaarse geloof, totdat de inquisitie in 1320 ook hier schoon schip maakte. De inquisiteurs maakten zeer precieze verslagen van de verhoren van de inwoners van Montaillou en omgeving. De verslagen waren zo nauwkeurig dat ze in de jaren zeventig dienst deden als basis voor een fascinerende, en later wereldwijd vertaalde, reconstructie van het dagelijkse leven van de dorpelingen in die tijd. Dit staat in het boek “Montaillou, een ketters dorp in de Pyreneeën 1294-1324”, van Emmanuel Le Roy Ladurie.Vanuit het Château de Camurac wandel je in ongeveer een half uur naar Montaillou. De restanten van de oude burcht zijn ’s avonds mooi verlicht, evenals het gerestaureerde kerkje bij het oude kerkhof. De huidige bewoners zijn allemaal afstammelingen van de katharen, zo blijkt uit de vergelijking van de namen uit het dorp met de namen op het kerkhof en de namen uit het boek.

Boeken over de Katharen en de burchten en kastelen

Andere goede boeken over de katharen zijn “De laatste katharen” van René Weis en “Het land der katharen” van Ankie Nolen. Het laatste boek geeft behalve een beschrijving van de tijd van de katharen ook een goed overzicht van de burchten en kastelen die in de omgeving kunnen worden bezocht.